Fackhandeln uppger att cirka 80 procent av alla hundägare använder Bia Bädden till sin hund. Vi har därför samlat några synpunkter från några stora användare av Bia Bädden.

  • Hundskolan i Sollefteå utbildar bland annat hundar till synskadade personer. De flesta hundar levereras med en Bia Bädd.

  • Den svenska militären anser att en riktigt utformad liggplats gör att hunden håller längre i aktiv tjänst.

  • På hundstallet i Stockholm har man i snitt ett 20-tal hundar och vet vad som krävs av en slitstark hundbädd.

  • Forskaren Lars Fält förklarar hur vilda vargar utformar sin bädd i naturen.

 

 

Hundstallet i Stockholm

Hundstallet drivs av Svenska Hundskyddsföreningen, en ideell förening med nära 6.000 medlemmar runt om i Sverige. SHF/Hundstallet har funnits sedan 1908 och har under dessa drygt 100 är hjälpt tiotusentals hundar. Dess främsta uppgift är att ta hand om de hundar som polis eller annan myndighet omhändertagit i väntan pä annan placering.

Under 2009 har mer än 400 hundar passerat Hundstallet och över 12.000 värddygn producerats (1hund/1 dygn).

Hundstallets hundförare säger; “Det är viktigt för oss att skapa en trygg miljö för hundarna under deras vistelse hos oss. Att ge varje hund möjlighet till ett ombonat, bekvämt och skönt ställe att ligga pä är prioriterat. Därför är vi glada att kunna erbjuda varje hund en egen Bia bädd i sin box!”

Hundskolan i Sollefteå

Dressyrmästare Lars-Erik Westerlund har arbetat på Hundskolan i Sollefteå sedan 1957. “Det är många som helt felaktigt tror att hundar inte behöver någon huvudkudde, men det behöver de. Det är det som är så bra med Bia Bädden, när hunden ligger i Bia Bädden fungerar kanten som huvudkudde samtidigt som hunden får stöd för ryggen.

Jag har själv en gammal gråhund där hemma och han ligger med fördel i min Bia Bädd för där får han både stöd för ryggen och kan vila huvudet. Men han är inte ensam om bädden. Jag har två hundar och en katt som kivas om den. Hundarna får gå åt sidan när katten kommer och det händer ibland om morgnarna att katten ligger i Bia Bädden och hundarna på golvet brevid…”

Veterinärmedicinska föreningen

Ida Lindgren är general på kårhuset för veterinärstudenter:

“I Uppsala, där utbildningen är förlagd, äger vi vårt eget kårhus sedan 1991. Här vistas vi studenter varje dag under luncher, kåraktiviteter och andra arrangemang.

Kårhuset är inte välutnyttjat bara av oss studenter, utan även av våra hundar. Vi veterinärstudenter tillhör en hundtät skara och med långa dagar är det skönt att hundarna kan följa med oss den tid vi spenderar i kårhuset.

Vi är självklart måna om att även hundarna trivs här. Vi vill göra det bekvämt för alla de hundar som vistas i kårhuset och Bia bädden matchar vårt behov perfekt. Alla hundar uppskattar dem. Att de dessutom är slitstarka är ett stort plus med tanke på hur välutnyttjade de är hos oss!”

Försvarets tjänstehundar

Major Lennart Wetterholm på svenska militärens högkvarter i Stockholm, har ansvarat för försvarets samtliga tjänstehundar under mer än 20 år:

“Jag använder Bia Bädden till alla mina hundar. Det började när jag första gången fick en Bia Bädd i huset. Hunden sökte omedelbart upp den av sig självt och stormtrivdes sedan i den. Jag har testat det här på många andra hundar och de väljer helt naturligt Bia Bädden som liggplats.

Bia Bädden är så utformad att hunden verkligen trivs och den är lagom mjuk så hunden får inga liggskador. Bia Bädden är också kolossalt hållbar och lätt att göra ren. Andra bäddar som jag testat har inte till närmelsevis haft samma hållbarhet. Men mitt huvudsakliga argument för att använda Bia Bädden är att hunden trivs och sover väldigt bra i bädden.

Jag anser att det är viktigt att hunden har en riktigt utformad liggplats för att verkligen vila när den är ledig och jag ser att hunden håller längre i aktiv tjänst med rätt utrustning”.

Djurs beteenden

Lars Fält är fil. lic. i zoologi (vetenskap om djur) och etologi (vetenskap om djurens beteenden, biologisk beteendeforskning). Han var tidigare verksam vid Stockholms universitet och är nu frilansande forskare och föreläsare.

“Man kan se uppenbara likheter mellan vargar och vilda hundars sätt att utforma sin bädd och hur Bia bädden är utformad. Exempelvis när vargarna vilar lägger de sig gärna högt och med huvudet på en trädrot när de vill ha koll på vad resten av gruppen gör. Vill de vara i fred rullar de ihop sig. Båda de här behoven uppfyller Bia bädden. Den är bara lite mjukare än de möjligheter som naturen ger…

För vuxna hundar och unghundar är Bia bädden helt klart mycket bra. Den finns i många hem och jag ser den nästan överallt. Hundarna ligger i den såsom det är tänkt. Även när hundarna kan välja fritt och lägga sig i möbler eller var de vill, så väljer de Bia bädden. Det är den absolut viktigaste parametern för bäddens funktionalitet anser jag.”